flutter by

Wednesday, 21 November 2012

Tips menghilangkan rasa bosan di rumah cara Qaisarah Qairiyah
  1. Berpagi-pagi : Amalan bagun awal sangat baik untuk kesihatan.Jika kita amalkan bagun tidur yakni waktu subuh badan kita akan menjadi segar disamping itu kita dapat menguruskan masa dengan baik dan menikmati keindahan suasana diwaktu subuh sambil bersenam.
  2. Menanam bunga : Tanamlah seberapa banyak jenis pokok bunga di halaman rumah anda kerana elemen warna-warni dari tumbuh-tumbuhan  ini adalah saling berkait dengan perasaan kita seperti ketenangan,kedamaian,kecantikan dan keharmonian.Kemudian letakkanlah bangku dan meja disitu.Sudah pasti jiwa anda akan tenang setenangnya.
  3. Bina Kolam ikan: Rumah akan bertambah ceria jika kita bijak mengolahnya walaupun rumah biasa.Bina kolam kolam ikan yang sederhana besarnya kemudian binalah air terjun mini...waa bunyinya seakan di air terjun didalam hutan.
  4. Bermuhasabah: Sering kedapatan didada-dada facebook dengan tulisan aduh boringnya,bosannya dan macam-macam lagi.Apa kata kita gunakan taman-taman yang kita bina ini untuk berfikir dan bermuhasabah(refleksi diri-sendiri lah).Mengapa Allah jadikan kita dan mencari tujuan sebenar kita hidup di dunia yang sementara ini.Tidak kira lah mencari melalui pembacaan buku atau melayari internet.
  5. Cat rumah dengan warna kegemaran:Semua orang mempunyai warna kegemaran masing-masing.Pilihan warna yang cerah juga dapat menghilangkan rasa bosan dirumah.Kemudian hiaslah rumah anda dengan kemas dan cantik.
  6. Elak rasa cemburu:Cemburu ini dari syaitan.Oleh itu rawatlah hati agar sentiasa berbik sangka dengan orang.Contohnya jika kita melihat seseorang itu hidupnya sentiasa dapat apa yang dia kehendaki seperti melancong,beli telefon mahal, dan sebagainya.Anggaplah mereka berjaya melakukannya atas kerajinan mereka belajar jadi kita pun ingin seperti mereka lalu kita pun berusaha dari sekarang terutama pelajar-pelajar agar berjaya di kemudian hari selamat di dunia mahupun di akhirat.Amin

No comments:

Post a Comment